۱۴۰۰ دی ۲۷, دوشنبه

عبدالباسط ریگی در زندان زاهدان اعدام شد


 

عبدالباسط ریگی زندانی محبوس در زندان زاهدان که پیشتر از بابت اتهاماتی از جمله قتل و همکاری با یکی از گروه‌های مخالف نظام به اعدام و حبس محکوم شده بود، سحرگاه امروز دوشنبه ۲۷ دی ماه در این زندان اعدام شد.

 سحرگاه امروز دوشنبه ۲۷ دی۱۴۰۰، عبدالباسط ریگی در زندان زاهدان اعدام شد.

این زندانی دو روز پیش جهت اجرای حکم اعدام به یکی از سلولهای انفرادی زندان زاهدان منتقل شده بود.

در این گزارش آمده است که آقای ریگی توسط اطلاعات سپاه اوایل سال ۱۳۹۷ در سراوان بازداشت شده و دو ماه در بازداشتگاه این ارگان در زاهدان تحت بازجویی قرار داشته است.

بر اساس این گزارش اتهامات مطروحه علیه وی، قتل قاضی کریمی (که۱۲ سال پیش در سراوان به قتل رسیده) و آتش زدن یک دکل مخابراتی شرکت ایرانسل در سراوان، مشارکت در قتل شیخ علی دهواری امام جمعه اهل سنت سراوان، و همکاری با گروهای ضد نظام و حمل سلاح کلت کمری، عنوان شده بود.

وی در اوایل سال جاری توسط شبعه یک کیفری استان سیستان و بلوچستان از بابت قتل قاضی کریمی و مشارکت در قتل شیخ علی دهواری به ۲ بار اعدام، از بابت همکاری با گروهای مخالف نظام ۲۵ سال حبس، در خصوص آتش زدن دکل مخابراتی ۱۰ سال حبس و از بابت حمل سلاح کلت کمری به ۵ سال حبس محکوم شده بود.

بر اساس این گزارش، صدور این احکام پس از اخذ اعترافات اجباری از این زندانی و تحت فشار و شکنجه صورت گرفته است‌.

عبدالباسط ریگی فرزند نورمحمد ۳۳ ساله اهل سراوان متاهل و دارای ۳ فرزند بود.

۱۴۰۰ دی ۲۶, یکشنبه

شکارچیان جوجه‌تیغی در مازندران تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند




 انتشار ویدئویی از شکار و کشتن چند تشی در جنگل‌های مازندران طی روزهای اخیر واکنش‌هایی را بین فعالان محیط زیست در فضای مجازی به همراه داشت. در این ویدئو مشاهده می‌شود که چند نفر با آب بستن در لانه این جانوران آن‌ها را وادار به خروج از لانه می‌کنند و در هنگام خروج نیز با ضربات محکم به وسیله چوب و آلات کشاورزی ابتدا آن‌ها را بیهوش می کنند و سپس سر می‌بُرند.

کوروس ربیعی روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا از طرح شکایت از متخلفان بابت این رفتار ضدمحیط زیستی به پلیس فتا خبر داد و گفت: متأسفانه اطلاعاتی از مکان و زمان این ویدئو در دست نیست ، اما بلافاصله پس از دریافت و مشاهده ویدئو واحد حقوقی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران برای شناسایی متخلفان و تشکیل پرونده قضایی علیه آنان شکایتی را به پلیس فتای استان ارائه کرد تا اقدامات لازم برای شناسایی این افراد انجام شود.

وی افزود: این افراد در واقع دو جرم مرتکب شده‌اند. یکی اقدام ضد محیط زیستی و شکار و کشتار جانواران و دیگری آزرده‌خاطر کردن مردم با انتشار ویدئوی کشتار آن‌ها. قطعا پس از شناسایی متخلفان بابت هر دو موضوع علیه آن‌ها در مراجع قضایی پرونده تشکیل می‌شود.

دادگاه انقلاب مهاباد؛ چهار شهروند به تبعید محکوم شدند


 

 روز یکشنبه ۱۹ دی‌، منصور شاربان، هژار عباسی، هیوا قربانی اقدم و محمد الیاسی، توسط دادگاه انقلاب مهاباد به تبعید به شهرستان ایرانشهر واقع در استان سیستان و بلوچستان (نفی بلد) محکوم شدند.

 روز یکشنبه ۱۹ دی‌ ماه ۱۴۰۰، چهار شهروند اهل شهرستان بوکان، توسط دادگاه انقلاب مهاباد به تبعید به شهرستان ایرانشهر محکوم شدند.

در این گزارش آمده است: “شعبه اول دادگاه انقلاب مهاباد با استناد به ماده ٢٧٩ و بند ت ماده ٢٨٢ از قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٩٢ و لحاظ صدر ماده ۶١٠ از کتاب تعزیرات مصوب سال ١٣٧۵ از حیث احراز عمل ارتکابی متهمان به عنوان محاربه و با رعایت مفهوم ماده ٢٨٣ و ٢٨۴ از قانون مجازات اسلامی، منصور شاربان و اژدر عباسی را به مدت پنج سال و هیوا قربانی اقدم و محمد الیاسی را به مدت سه سال تبعید (نفی بلد) به شهرستان ایرانشهر محکوم کرده است”.

بنابر این گزارش، دادگاه انقلاب مهاباد در حکم صادره به واحد اجرای احکام متذکر شده است که از اعطای تخفیفات از قبیل مرخصی، رأی باز، آزادی مشروط و تعلیق به متهمان خودداری کند؛ همچنین رای صادره ظرف مدت بیست روز در دیوان عالی کشور قابل فرجام‌خواهی است.

فریبا عادلخواه، شهروند دوتابعیتی به زندان اوین بازگردانده شد


 

 کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه از بازداشت و انتقال فریبا عادلخواه، زندانی دوتابعیتی ایرانی-فرانسوی به زندان اوین خبر داد. فریبا عادلخواه از مهرماه ۹۹ دوران محکومیت خود را تحت نظارت پابند الکترونیکی در خارج از زندان سپری می کرد.

کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر از بازداشت و انتقال فریبا عادلخواه، زندانی دوتابعیتی ایرانی-فرانسوی به زندان اوین خبر داد.

غریب آبادی مدعی شده است که بازگرداندن خانم عادلخواه به زندان در پی آنچه او «نقض مقررات مربوط به پابند الکترونیکی» خوانده، صورت گرفته است.

فریبا عادلخواه در تاریخ ۱۷ خردادماه سال ۹۸ توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در تهران بازداشت شد. گابریل (رولان) مارشال، پژوهشگر فرانسوی نیز در ماه ژوئن همان سال حین سفر به ایران که برای دیدار با خانم عادل خواه صورت گرفته بود، بازداشت شد. آقای مارشال در تاریخ ۱ فروردین ۹۹ در چهارچوب معادله زندانی با جلال روح الله نژاد از زندان اوین آزاد شده و یک روز بعد ایران را به مقصد پاریس ترک کرد.

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات خانم عادلخواه روز یکشنبه ۳۱ فروردین در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد.

۶۰ هزار کودک مبتلا به سو تغذیه در کشور/ سیستان و بلوچستان در راس جدول


 

بر اساس آمار‌های رسمی، تعداد کودکان مبتلا به سوء تغذیه در کل کشور حدود ۶۰ هزار نفر است. در استان سیستان و بلوچستان ۱۱ هزار و ۷۰۰ کودک زیر ۵ سال به سوء تغذیه و کم وزنی مبتلا هستند؛ به عبارتی این استان بیش از یک ششم کل جمعیت کودکان دارای سوء تغذیه در کشور را به خود اختصاص داده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، ۶۰ هزار کودک در کشور مبتلا به سو تغذیه و کم وزنی هستند.

بر اساس آمار منتشر شده از سوی اداره بهداشت استان سیستان و بلوچستان، ۱۱ هزار و ۷۰۰ کودک زیر ۵ سال در این استان به سوء تغذیه و کم وزنی مبتلا هستند؛ به عبارتی سیستان و بلوچستان بیش از یک ششم کل جمعیت کودکان دارای سو تغذیه در کشور را به خود اختصاص داده است.

کارشناسان این حوزه، فقر و تنگدستی، درآمد ناچیز خانواده ها و در نتیجه آن دریافت کم مواد غذایی و کمبود ریز مغذی‌ها را مهمترین عامل بروز سو تغذیه در کودکان این استان عنوان کرده‌اند؛ این در حالیست که کمیته امداد “امام خمینی” برای کودکان دارای سو تغزیه و تحت حمایت این کمیته، تنها مبلغی معادل “۱۰۰ هزار تومان” را بصورت ماهیانه اختصاص می‌دهد.

مهدی طباطبایی پزشک متخصص تعذیه دیگر عوامل موثر در آمار قابل توجه ابتلای کودکان این استان به سو تغذیه و کم وزنی را ناآگاهی تغذیه ای، ابتلا به بیماری های انگلی و عفونی، تورم و افزایش قیمت مواد غذایی و عدم ارائه خدمات بهداشتی و درمانی مناسب عنوان کرد.

وی افزود: “از طرف دیگر حدود ۳ برابر کوتاه قدی در استان داریم و لاغری کودکان هم نسبت به متوسط کشوری در استان ما حدود دوبرابر بیشتر است”.

قاسم بهرامی بازداشت شد


 

یک رسانه نزدیک به نهادهای امنیتی از بازداشت قاسم بهرامی، شاعر منتقد و شهروند ساکن مشهد در هنگام خروج از کشور خبر داد. آقای بهرامی پیشتر در تاریخ  ۲۴ شهریورماه امسال توسط نیروهای امنیتی در مشهد بازداشت و نهایتا آبان ماه با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بود.

به گزارش خبرگزاری دانشجو، رسانه نزدیک به نهادهای امنیتی، از بازداشت قاسم بهرامی، شاعر منتقد و شهروند ساکن مشهد خبر داد

بر اساس این گزارش بازداشت وی شب گذشته درحالیکه قصد خروج از کشور را داشته در مرز ماکو صورت گرفته است.

در این گزارش اشاره ای به دلیل بازداشت قاسم بهرامی نشده است.

آقای بهرامی در تاریخ  ۲۴ شهریور ماه امسال توسط نیروهای امنیتی در مشهد بازداشت و نهایتا آبان ماه با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بود.

قاسم بهرامی ملقب به شیدای همدانی با سرودن شعرهای انتقادی شناخته می‌شود.


بازتاب حکم اعدام برای یک ورزشکار دیگر در ایران؛ اتهام محمد جواد وفایی ثانی «افساد فی الارض» است

 




صدور حکم اعدام برای محمد جواد وفایی ثانی با واکنش‌هایی همراه شده است. جروزالم پست روز یکشنبه ۲۶ دیماه در گزارشی نوشت که این ورزشکار در حالی به اعدام محکوم شد که جرم او شرکت در یک تجمع مسالمت آمیز است.

از سید محمد جواد وفایی ثانی اطلاعات زیادی نیست. او ۲۶ ساله معرفی شده و برخی منابع نوشته‌اند او در رشته بوکس در مشهد فعال بود و عناوین قهرمانی دارد.

وی به خاطر آنچه «تحریق و تخریب عمدی اماکن خاص از جمله ساختمان تعزیرات حکومتی» نامیده شد، در اسفندماه سال ۱۳۹۸ بازداشت شد.

اعتراضات آبان‌ماه ۱۳۹۸ یکی از گسترده ترین اعتراضات به جمهوری اسلامی بود. حدود یکصد شهر شاهد اعتراضات بود که با سرکوب شدید معترضان از سوی حکومت جمهوری اسلامی ایران روبرو شد. برخی روایت‌ها تعداد کشته‌ها را بیش از هزارنفر عنوان می‌کنند اما هنوز جمهوری اسلامی آمار دقیق کشته‌ها را اعلام نکرده است. در یکسال اخیر چندین معترض به اتهام شرکت در این اعتراضات به اعدام یا زندان‌های طولانی محکوم شده‌اند.

نهادهای حقوق بشری می‌گویند حقوق این متهمان رعایت نشده و اغلب آنها تحت شکنجه و فشار حتی علیه خود اعتراف کرده‌اند.


۱۴۰۰ دی ۲۲, چهارشنبه

فاضلاب وارد سد تامین‌کننده آب تهران می‌شود؟!

 


خبرگزاری تسنیم: رئیس اداره محیط زیست شهر پردیس گفت: حدود ۱۰ سال است که فاضلاب انسانی تصفیه نشده و فاضلاب صنعتی صنایع مختلف از جمله چرم‌سازی, خودروسازی و آبکاری به تاج سد ماملو منتقل می‌شود.

عزیز میکائیلی، رئیس اداره محیط زیست شهر پردیس در یک برنامه رادیویی زنده با اشاره به وضعیت سد ماملو در حومه تهران اظهار کرد: حدود 10 سال است که فاضلاب انسانی تصفیه نشده و فاضلاب صنعتی صنایع مختلف از جمله چرم‌سازی, خودروسازی و آبکاری به تاج سد ماملو منتقل می‌شود.

رئیس اداره محیط زیست شهر پردیس تصریح کرد: "این سد در زمان تاسیس مشکلی در ورود فاضلاب نداشته است اما از سال 91 که بارگذاری در حومه شهر تهران به واسطه شهرک‌سازی‌ها و ایجاد مسکن مهر بیش از ظرفیت این استان شده است, فاضلاب انسانی و صنعتی تصفیه نشده، راهی مسیل‌های منتهی به سد ماملو می‌شود؛ هم‌اکنون 70 درصد از فاضلاب انسانی (شهر پردیس) وارد تاج سد ماملو می‌شود؛ با وجود اینکه مشکل فاضلاب سد ماملو از سال 91 ایجاد شده است اما اقداملت برای جلوگیری از آن به کندی پیش می‌رود."

رئیس اداره محیط زیست شهر پردیس درباره اقدامات مسئولان استان برای تصفیه فاضلاب ورودی به سد ماملو گفت: 2 شرکت آبفا شرق تهران ( آب و فاضلاب) و شرکت عمران پردیس، مسئولیت تصفیه فاضلاب در شهر پردیس را بر عهده دارند؛ حدود 5 سال پیش، شرکت آبفا با اخذ مجوز زیست محیطی برای تاسیس تصفه‌خانه اقدام کرده است و در طول این سال‌ها تنها یک فاز از این پروژه در سال 1399 به بهره‌برداری رسیده است اما این تصفیه‌خانه تنها 25 درصد فاضلاب منطقه را تصویه می‌کند و بیش از 70 درصد آن وارد تاج سد می‌شود!

ایران حق رأی خود در سازمان ملل را از دست داد


 


 «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل از منع ۸کشور از جمله «ایران» برای حق رأی در سازمان ملل خبرداد.

براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، گوترش درنامه‌ای به مجمع عمومی سازمان ملل با بیان آن‌که در حال حاضر ۱۱ کشور بدهی‌های خود را پرداخت نکردند، از تعلیق حق رأی ۸ کشور از جمله ایران خبر داد.

تعلیق حق رأی زمانی انجام می‌شود که کشوری بدهی‌هایش برابر یا بیشتر از میزان پرداختی ۲ سال گذشته باشد.

«ایران، سودان، ونزوئلا، آنتیگوا و باربودا، کنگو، گینه و گینه نو» ۸ کشوری هستند که در حال حاضر حق رأی آن‌ها تعلیق شد.

گوترش همچنین حداقل مبلغ پرداختی از سوی هرکشور از جمله ایران را مشخص کرده است. به طور مثال، کشورمان باید مبلغ کمی بیشتر از ۱۸ میلیون دلار پرداخت کند.

همچنین سودان ۳۰۰ هزار دلار و ونزوئلا نیز ۴۰ میلیون دلار باید به سازمان ملل بدهند.

سال گذشته نیز ایران حق رأی خود را به دلیل عدم پرداخت حق عضویت از دست داد و در آن زمان اعلام کرد که به دلیل تحریم‌های اقتصادی آمریکا نمی‌تواند حداقل مبلغ را پرداخت کند.

سعدا خدیرزاده زن باردار بازداشت شده اهل پیرانشهر پس از سه ماه بازداشت همچنان بلاتکلیف در بند زنان زندان مرکزی ارومیه نگهداری می‌شود


برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، با گذشت سه ماه از بازداشت سعدا خدیرزاده ۳۲ساله و اهل پیرانشهر، وی همچنان در بند زنان زندان مرکزی ارومیه و بدون دسترسی به برخورداری از خدمات پزشکی زنان در حین دوران بارداری، نگهداری می‌شود. 

برطبق اسنادی که به دست هه‌نگاو رسیده است، علی‌رغم اینکه پزشکان متخصص تشخیص داده‌اند که جنینه سعدا خدیرزاده ۴ ماهه است و وی از درد شدید دیسک کمر و همچنین بیماری قلبی رنج می‌برد، اما تاکنون بازپرس پرونده و مسئولین زندان مرکزی ارومیه با درخواست وی جهت آزادی موقت با وثیقه مخالفت کرده‌اند.

به گفته یک منبع مطلع، سعدا خدیرزاده طی سه ماه گذشته از حق مشاوره و حق دسترسی به وکیل محروم بوده است. 

سعدا خدیرزاده روز پنج‌شنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۰ (۱۴ اکتبر ۲۰۲۱) بدون ارائه هرگونه برگه قضایی توسط نیروهای اداره اطلاعات پیرانشهر در منزل برادر همسرش بازداشت و روز شنبه ۲۴ مهرماه به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در ارومیه منتقل شد. 

وی پس از ۲۵ روز بازداشت در بازداشتگاه اداره اطلاعات پیرانشهر و ارومیه و اتمام مراحل بازجویی روز دوشنبه ۱۷ آبان به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد. 

هه‌نگاو پیشتر گزارش داده بود که، سعدا خدیرزاده باردار بوده و به مراقبت‌های پزشکی ویژه دوران بارداری نیازد دارد. با این حال خانم خدیرزاده همچنان از حق مراقبت‌های پزشکی محروم بوده و با توجه به وضعیت نامناسب تغذیه وی در زندان، سلامتی جنین ایشان با خطر جدی روبرو شده است.

حملات نظامی سپاه پاسداران به احزاب کُردستانی را محکوم می‌کنیم


 


جمعی از سازمان های حقوق بشری کوردستان به حملات اخیر حکومت ایران به نیروهای نظامی احزاب کوردستانی حاضر ر مناطق مرزی واکنش نشان داده و آن را محکوم کردند.

سازمانهای مرکز حقوق بشر کردستان ایران، سازمان حقوق بشری هانا و جمعیت حقوق بشر کوردستان طب بیانیه‌ای مشترک حملات ایران را محکوم و خواهان اعتراف به حقوق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ملی ملت کوردستان شدند.

متن بیانیه به شرح زیر است:

همانگونە کە مطلع هستید، طی روزهای پنجشنبە تا شنبه (٩,۱۰ و ۱۱ سپتامبر ٢٠٢١) پهبادهای انتحاری و واحد توپخانەای نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، مناطقی از مرزهای خاک اقلیم کُردستان از جمله “سیدکان، بربزین، چومان و ارتفاعات حاجی عمران” را به بهانه حضور احزاب کُردستانی مخالف رژیم ایران مورد حمله شدید قرار دادەاند.

این حملات سنگین موجب وارد آمدن خسارات زیادی بە محیط زیست منطقه، ایجاد رعب وحشت و خسارات مالی بە مردم این مناطق مرزی شدە است.
این حملات در حالی است که، طی روزهای اخیر “محمد پاکپور” فرماندە نیروی زمینی سپاه پاسداران، احزاب کُردستانی و مردم ساکن اطراف کمپهای مدنی پناهندگان سیاسی را تهدید کرده بود.

زخمی شدن یک کولبر بر اثر انفجار مین در مناطق مرزی نوسود


 

 روز سه‌شنبه ۲۱ دی‌ماه، یک کولبر اهل شهرستان جوانرود بر اثر انفجار مین بر جای مانده از جنگ ایران و عراق، در مناطق مرزی نوسود  از ناحیه پای راست به شدت زخمی شد.

به گزارش از کردپا، روز سه‌شنبه ۲۱ دی‌ماه ۱۴۰۰، بر اثر انفجار یک مین بر جای مانده از جنگ ایران و عراق، یک کولبر در مناطق مرزی نوسود به شدت مصدوم شد.

بر اساس این گزارش، هویت این شهروند یاسر (منصور) صحرایی اهل روستای “کولسه” از توابع شهرستان جوانرود عنوان شده است.

آقای صحرایی که از ناحیه پای راست دچار مصدومیت شده، جهت سیر مراحل درمانی به یکی از بیمارستان‌های شهرستان پاوه منتقل شده است.

روز شنبه ۱۸دی ماه نیز یک کولبر دیگر به نام عثمان محمدی در همین منطقه بر اثر انفجار یک مین بر جای مانده از جنگ ایران و عراق، به شدت مصدوم و  از ناحیه پا دچار نقص عضو شد.

مین‌های برجای‌ مانده از دوران جنگ همه ساله موجب مرگ و مصدومیت تعدادی از هموطنان در مناطق مرزی می‌شود.

به دلیل آتش زدن مجسمه قاسم سلیمانی؛ یک شهروند در شهرکرد بازداشت شد


 

 رئیس کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری از بازداشت یک شهروند در ارتباط با “آتش زدن تندیس قاسم سلیمانی” در یکی از میدان‌های شهرکرد خبر داد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، یک شهروند در شهرکرد بازداشت شد.

به گفته رئیس کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری، بازداشت این شهروند در ارتباط با آتش زدن “تندیس قاسم سلیمانی” صورت گرفته است.

در این گزارش آمده است، این شهروند با دستور قضایی رئیس کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری و با همکاری اداره کل اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه قمر بنی هاشم و سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی استان بازداشت شده است.

در شهریورماه سال جاری نیز دادستان عمومی و انقلاب یاسوج، از بازداشت یک شهروند در این شهرستان به دلیل آتش زدن مجسمه قاسم سلیمانی خبر داده بود.


اجرای حکم اعدام ۳ زندانی در زندان های زنجان و قزوین


 

 سحرگاه روز سه‌شنبه ۲۱ دی‌ماه، حکم اعدام دو زندانی که پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند، در زندان مرکزی زنجان به اجرا درآمد. همچنین روز یکشنبه ۱۹ دی‌ماه، یک زندانی دیگر که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود در زندان قزوین اعدام شد.

به گزارش به نقل از سازمان حقوق بشر ایران، سحرگاه روز سه‌شنبه ۲۱ دی‌ماه، حکم اعدام دو زندانی در زندان مرکزی زنجان به اجرا درآمد.

بر اساس این گزارش، هویت این دو زندانی که نسبت برادری با یکدیگر داشتند، فرهنگ علی‌ الهی ۳۵ ساله و یاسر علی‌ الهی حدود ۳۲ ساله، عنوان شده است.

گفته می‌شود این زندانیان حدود ۵ سال پیش بازداشت و از بابت اتهامات مرتب با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند.

همچنین روز یکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰، حکم اعدام یک زندانی به نام محمد رسول پاقدم، اهل قزوین که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، در زندان این شهر به اجرا درآمد.

ماده 18: حق آزادی عقیده


 هر کس حق دارد که از آزادی فکر ، وجدان و مذهب بهره مند شود .این حق متضمن آزادی تغییر مذهب یا عقیده و ایمان می باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است . هرکس می تواند از این حقوق یا مجتمعاً به طور خصوصی یا به طور عمومی بر خوردار باشد.

ناتولی درخشان، شهروند بهائی بازداشت شد


 


 ناتولی درخشان، شاعر و شهروند بهائی، روز سه‌شنبه ۲۱ دی، در منزل خود در ساری توسط ماموران اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت و به مکان نا معلومی منتقل شد.

به گزارش ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۲۱ دی ۱۴۰۰، ناتولی درخشان، شاعر و شهروند بهائی بازداشت شد.

بازداشت آقای درخشان توسط ماموران اداره اطلاعات شهرستان ساری در منزل خود صورت گرفته است.

تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه و محل نگهداری این شهروند اطلاعی در دست نیست.

هشت معترض در انفرادی؛ گزارشی از انتقال اجباری زندانیان سیاسی زندان ارومیه به بند امنیتی جدید


 

 در پی انتقال همراه با خشونت و ضرب و شتم زندانیان سیاسی در زندان ارومیه به بند جدید، هشت زندانی سیاسی نیز به سلول‌های انفرادی این زندان منتقل شدند. صبح روز گذشته نیروهای گارد ویژه زندان با ورود به بند سیاسی، این زندانیان را به بندی جدید با شرایط مضاعف امنیتی منتقل کرده و از انتقال وسایل شخصی آنها جلوگیری کرده‌اند.

 ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در پی انتقال همراه با خشونت و ضرب و شتم زندانیان سیاسی در زندان ارومیه به بند جدید، هشت زندانی سیاسی نیز به سلول‌های انفرادی این زندان منتقل شدند.

هویت این هشت زندانی “حاتم اوزدمیر، حامد قرە اوغلانی، خالد فریدونی، فرزاد سامانی، ساکار عینی، کیوان رشوزادە، کامران قاسمی و نایب عسکری” توسط هرانا احراز شده است. همچنین کیهان مکرم، دیگر زندانی سیاسی در پی برخورد خشونت آمیز نیروهای گارد زندان از ناحیە سر زخمی شدە است.

صبا سفیدی، شهروند بهائی بازداشت شد


  
    

    صبا سفیدی، شهروند بهائی ساکن تهران، پس از حضور در شعبه ۲ بازپرسی                   دادسرای اوین بازداشت شد.

به گزارش ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز سه شنبه ۲۱ دیماه، صبا سفیدی، شهروند بهائی ساکن تهران بازداشت شد.

بازداشت خانم سفیدی به دنبال احضار وی به دادسرای اوین و پس از حضور او در شعبه ۲ بازپرسی این دادسرا صورت گرفته است.

تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاع دقیقی در دست نیست.

اسکایلر تامپسون، مسئول روابط خارجی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در رابطه با این خبر گفت: این سازمان به شدت اعمال تبعیض آمیز علیه اقلیت های مذهبی در ایران را محکوم می کند. ما از ایران می‌خواهیم که گام‌های مشخصی بردارد تا اطمینان حاصل شود که ایرانیان بخصوص شهروندان بهائی می‌توانند از آزادی‌های مذهبی، از جمله انجام آزادانه امور مذهبی مورد نظر خود برخوردار شوند.

بلاتکلیفی یک زندانی محکوم به اعدام پس از ۲۷ سال؛ “اعدامم کنید”

 


 یک زندانی محکوم به اعدام در زندان خرم‌آباد به دلیل عدم توانایی تامین مبلغ درخواستی اولیای دم، مدت ۲۷ سال در این زندان در حال تحمل حبس است. این زندانی که در سال ۷۳ از بابت اتهام قتل بازداشت شده می گوید “به اولیای دم زنگ زدم گفتم من پول ندارم بیا اعدامم کن، گفت من اعدام نمیکنم پول میخواهم”.

 یک زندانی در زندان خرم‌آباد در سال ۱۳۷۳ به اتهام قتل به اعدام محکوم شد.

این زندانی که هویت وی در این گزارش “ع.موسوی” عنوان شده است در تشریح ماجرا می گوید: سر حساب و کتاب بحثمون شد و یکی از شریکامون به قتل رسید. چهار نفر به ۱۰ سال حبس و اعدام محکوم شدیم که من متهم ردیف دوم بودم.

وی ادامه داد: ۱۵ سال پیش سه متهم دیگه با پرداخت دیه رضایت گرفتن و از حبس آزاد شدن. یکی ۳۶ میلیون تومان، یکی ۴ میلیون و یکیشون هم ۱۱ میلیون تومان پرداخت کرد. من چون کسی رو نداشتم بره برای رضایت سال ۹۵ من رو از طرف زندان فرستادن برم دم خونه شاکی برای رضایت اونم گفت ۷۰ میلیون تومن بده تا رضایت بدیم. بعد هم چون کسی رو نداشتم بره و بیاد و پولی هم نداشتم بدم برای رضایت همین طوری موندم تو زندان. پارسال رییس زندان رفت پیش شاکی ما برای رضایت، شاکی هم گفت ۸۰۰ میلیون تومان میخوام برای رضایت. رییس زندان هم راضیش کرد به۴۰۰ میلیون تومان اما خب پارسال این رو گفت و هر سال مبلغ رو میبره بالاتر.‌

این زندانی در مورد اینکه چقدر از این مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان برای رضایت تهیه شده است، جواب داد: آه هم در بساطم نیست. هیچی ندارم که بخواهم پرداخت کنم. اعدام من سر جاش هست. به شاکی هم زنگ زدم گفتم من پول ندارم بیا من رو اعدام کن اونم گفت من اعدام نمیکنم پول میخوام. دیگه خسته شدم .جان زندان کشیدن ندارم.

۱۴۰۰ دی ۲۱, سه‌شنبه

بخاری نفتی مدرسه دانش آموزان کرمانشاهی را سوزاند



مدرسه روستای کرم بست در بخش بیلوار کرمانشاه بدلیل نشت بخاری نفتی در آتش سوخت.

 بررسی های خبرنگار رکنا از محل حادثه حکایت از آن دارد که این بخاری نفتی دستکاری و بدلیل عدم آشنایی با نحوه روشن کردن آن آتش گرفته و سپس به کلاس درس سرایت کرده است.

رسانه های ضدانقلاب با انتشار این خبر، مسئولین آموزش و پرورش را بدلیل عدم ایمن سازی کلاس درس بعنوان مقصر حادثه اعلام کرده اند، اما اصل ماجرا چیست؟

این مدرسه در روستای کرم بست واقع شده و لوله کشی گاز برای برقراری گاز نیز در کل روستا صورت گرفته اما بدلیل وضعیت آب و هوا، علمک گاز مدرسه نصب نشده است. همچنین آموزش و پرورش و اداره کل نوسازی مدارس از مدتی قبل نسبت به نصب پکیج شوفاژ اقدام کرده است.

نقض حقوق شهروندان ترنس؛ سنگ اندازی در مسیر تغییر مدارک


 

نقض حقوق شهروندان ترنس؛ سنگ اندازی در مسیر تغییر مدارک

خبرگزاری هرانا – شهروندان ترنس در ایران برای دریافت مدارک شناساسی مطابق با جنسیت خود مجبور به انجام عمل های بازتایید جنسیت هستند، با این حال قاضی عباس قادری، رئیس شعبه ۴۵ دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی ویژه امور حسبی تهران با برخوردی سلیقه ای شرایط را برای این شهروندان دشوارتر از پیش می کند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در گزارش پیش رو به نقض حقوق شهروندان ترنس در روند تغییر مدارک شناسایی پرداخته شده است.

شهروندان ترنس در ایران برای دریافت مدارک شناساسی مطابق با جنسیت خود مجبور به انجام عمل های بازتایید جنسیت هستند، با این حال قاضی عباس قادری، رئیس شعبه ۴۵ دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی ویژه امور حسبی تهران با برخوردی سلیقه ای شرایط را برای این شهروندان دشوارتر از پیش می کند.

شماری از شهروندانی که پرونده آنها جهت صدور حکم عمل بازتایید جنسیت و یا صدور دستور تغییر مدارک شناسایی به این شعبه ازجاع داده شده است، از رفتار ترنس ستیزانه و برخوردهای توهین آمیز او با خود خبر داده اند. یکی از افراد که نخواست نامش فاش شود در این باره به هرانا گفت: «جلوی روی من با همکارش درباره عمل های بازتایید جنسیت شوخی کرده و ما را مسخره میکرد.» بنا به گفته وی، این شهروندان به منظور مراجعه به دفاتر قضایی علیرغم انجام عمل و مصرف هورمون ناچار به حاضر شدن در پوشش منتسب به جنسیتی که خود را به آن متعلق نمیدانند هستند.

سام، شهروند ترنس ساکن تهران در این باره به هرانا گفت: «در سایر شهرستان ها قضات با انجام عمل های تخلیه سینه و رحم و تخمدان ها به مردان ترنس مجوز تغییر مدرک را می‌دهند. همچنین در برخی شهرها زنان ترنس هم با تخلیه بیضه ها میتوانند مدارکشان را تغییر دهند. تنها رئیس این شعبه است که به عمد ما را آزار می دهد و می گوید حتما باید عمل هایی مثل فالوپلاستی یا واژینوپلاستی را انجام دهید تا دستور صادر شود. کیفیت این عمل ها در ایران بسیار پایین است و بسیاری از پزشکان اصلا تخصص انجام آن را ندارند. علاوه بر اینکه عمل های بسیار سنگینی هستند، هزینه آنها نیز بسیار بالاست. به این فکر نمیکنند که شاید فردی از نظر بدنی آمادگی چنین عمل های سنگینی را نداشته باشد یا از پس هزینه های جراحی برنیاید! بعد از انجام عمل های تخلیه و هورمون تراپی مدارک شناسایی ما انگار برای یک فرد مرده است اما به دلیل ناآگاهی یک قاضی ما مجبوریم با این مدارک کار و زندگی کنیم و حتی به دانشگاه برویم.»

به گفته محمد، شهروند ترنس دیگری که نخست برای شروع روند قانونی خود به این شعبه مراجعه کرده بود، «اگر کسی بخواهد بدون عمل سوم مدارکش را تعویض کند ناچارا باید به شعبه دیگری مراجعه کند. قادری کاری جز سنگ اندازی در روند گذار افراد ترنس نمی‌کند. وگرنه صدور مجوز ۲ ساله چه لزومی دارد؟ یعنی من بعد از ۲ سال دیگر ترنس نیستم؟»

در سال ۱۳۹۵ مجوز انجام عمل بازتایید جنسیت یکی از شهروندان ترنس که توسط این شعبه صادر شده بود، در وبسایت هلپ ترنس سنتر (شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و ترنزیشن) منتشر شد. قاضی قادری در این دادنامه دستور داده بود که: «برای جلوگیری از بروز مفاسد اجتماعی و سواستفاده های اجتماعی از این دادنامه متذکر میشود که اعتبار این مجوز از تاریخ صدور تا دو سال شمسی میباشد و دیگر اینکه مادامی که خواهان موصوف مبادرت به جراحی تغییر جنسیت ننموده باشد و گواهی انجام شده این کار از سوی پزشکی قانونی در اختیار نداشته باشد مکلف است موازین شرعی و قانونی مربوط به جنس مونث را رعایت نماید.»

محمد در این باره افزود: «در تمامی مراحل، همه را مجبور می‌کند با لباسی که دوست ندارند به آنجا بروند.» شهروند دیگر از افراد که نخواست نامش فاش شود در این باره به گفته است: «در حضور مادرم میگفت هفته‌ای یک اعلامیه برای من می‌آورند، همه ترنس‌هایی هستند که زیر جراحی مرده‌اند یا بعد از جراحی خودکشی کرده‌اند. روی این تیپ شخصیت نامی جز سایکو نمی‌شود گذاشت.»

علیرغم آنکه تشخیص انجام عمل جراحی به پزشکی قانونی سپرده شده است، با این وجود قاضی عباس قادری در این روند نیز وارد می‌شود. یک منبع مطلع در این باره گفت: «از من در جلسه پرسیده بود تو اصلا عمل جراحی انجام داده ای که برای تغییر مدارکت آمده ای؟ وقتی گفتم بله به من گفت خب لباست را بزن بالا که ببینم!» پیشتر نیز شماری از شهروندان ترنس از لزوم معاینه بکارت برای مردان ترنس توسط پزشکی قانونی به دستور قاضی قادری خبر داده بودند. دستکم در یک مورد نیز قاضی عباس قادری از پزشکی قانونی خواهان تحقیق درباره امکان «ابتلا به همجنسبازی یا همجنسگرایی» مراجعه کننده شده بود.

از سوی دیگر با ایجاد محدودیت دو ساله بر مجوزها، شهروندان ترنس ناچار به انجام عمل های جراحی سنگین با هزینه بالا در مدت زمان کوتاهی میشوند. به علاوه با مصرف هورمون و بروز صفات ثانویه جنسی به مرور تردد با لباس و مدارک شناسایی جنسیتی که در زمان تولد به فرد نسبت داده شده، برای فرد غیرممکن شده و حتی وی را در معرض حملات و خشونت های ترنس ستیزانه قرار میدهد.

لازم به توضیح است، افراد ترنس کسانی هستند که هویت جنسیتی آنها مغایر با جنس تشخیص داده شده در زمان تولدشان است. به علاوه تمامی افراد ترنس نیازی به انجام عمل‌های جراحی بازتایید جنسیت نمی‌بینند. اما به دلیل شرایط قانونی حاکم بر ایران، هویت جنسیتی افراد ترنس تنها پس از انجام عمل و عقیم‌سازی فرد به رسمیت شناخته می‌شود.

در متن قوانین ایران تاکنون مقررات مشخصی در این خصوص وضع نشده است؛ با این حال در سال ۱۳۹۲ در متن لایحه حمایت از خانواده، بخشی به قوانین طی کردن پروسه گذار افراد ترنس نیز اختصاص داده شده است. روح‌الله خمینی در سال ۱۳۶۱ طی فتوایی عمل “تغییر جنسیت” را مشروع دانسته بود. عدم وضع قوانین واحد برای تغییر مدارک و اخذ مجوز عمل‌های بازتایید جنسیت موجب سردرگمی شهروندان ترنس در پیچ و خم‌های قانونی و رفتارهای سلیقه‌ای و سواستفاده برخی از مراجع قانونی جهت سنگ اندازی در روند گذار شده است.

تایید حکم اعدام محیط بان کرمانشاهی در دیوان عالی کشور


 

 دیوان عالی کشور حکم اعدام برومند نجفی، محیط بان کرمانشاهی را تایید کرد. آقای نجفی پیشتر توسط شعبه سوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه به اتهام قتل یک شکارچی غیرمجاز به اعدام محکوم شده بود.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان محیط زیست، حکم اعدام برومند نجفی، محیط بان کرمانشاهی در دیوان عالی کشور تایید شد.

فرمانده یگان حفاظت سازمان محیط زیست در این خصوص گفت: علی‌رغم پیگیری‌های قضایی صورت گرفته و تلاش گروهی وکلای مدافع پرونده محیط‌بان برومند نجفی، حکم این محیطبان کرمانشاهی که پیش از این از بابت اتهام قتل یک شکارچی غیر مجاز توسط شعبه سوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه به اعدام محکوم شده بود، به تایید دیوان عالی کشور در آمد.

جمشید محبت‌خانی ادامه داد: امیدواریم با تلاش‌های رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و همراهی ریاست قوه قضائیه، زمینه بازنگری و تجدیدنظر در این حکم مطابق با دقت‌نظر در شرح وظایف یگان حفاظت محیط زیست و رعایت حقوق طرفین میسر و شرایط برای امنیت شغلی و فعالیت و تلاش بیش از پیش محیط‌بانان در حفاظت از طبیعت مهیا شود.

در تاریخ ۱۴ مرداد سال ۱۳۹۹، یکی از کارکنان یگان حفاظت محیط زیست کرمانشاه، چهار شکارچی غیرمجاز که با خودروی آفرود وارد منطقه حفاظت شده بیستون کرمانشاه شده و اقدام به شکار کرده بودند را مشاهده و موضوع را به پاسگاه محیط بانی مستقر در منطقه اطلاع داد.

بعد از اطلاع‌رسانی، پنج نفر از نیروهای یگان حفاظت محیط زیست کرمانشاه برای بررسی مسئله خود را به خودروی شکارچیان می‌رسانند و در جریان درگیری میان نیروهای محیط‌بانی و شکارچیان، تنی از متخلفان محیط زیستی با گلوله محیط‌بان نجفی زخمی می‌شود و در ادامه جان خود را از دست می‌دهد.

بعد هم سه شکارچی دیگر اقدام به فرار از صحنه می‌کنند. در چنین شرایطی محیط‌بان‌ها فرصت بازرسی خودروی شکارچیان را پیدا نمی‌کنند و بنابراین لاشه یا اسلحه‌ای از آن‌ها ضبط نمی‌شود، اما آن طور که چهار محیط‌بان دیگر حاضر در صحنه در دادگاه شهادت داده‌اند، سه شکارچی دیگر اسلحه و کوله پشتی مخصوص شکار همراه خود داشته و وارد منطقه حفاظت شده بیستون شده بودند.

با توجه به مرگ یکی از شکارچیان، پرونده ورود شکارچیان به منطقه حفاظت شده و اقدام آن‌ها به شکار پیگیری نشده و پرونده‌ای علیه محیط‌بان نجفی تشکیل شده و هم اکنون حکم اعدام محیطبان برومند نجفی در در سایه خلا های قانونی از بابت حمایت های لازمه از محیطبانان، به تایید دیوان عالی کشور رسیده است.

طی ۱۰ روز اول سال جاری میلادی دست‌کم ۴ نوجوان در شهرهای ارومیه، مهاباد و سقز اقدام به خودکشی و به زندگی خود پایان داده‌اند.


برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز یک شنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰ (۹ ژانویه ۲۰۲۱)، یک نوجوان ۱۶ساله ارومیه با هویت محمد غفاری در تفرجگاه بند ارومیه به دلیل اختلافات خانوادگی با اسلحه شکاری به زندگی خود پایان داد. 

روز چهارشنبه ۱۵ دی (۵ ژانویه) نیز یک نوجوان ۱۶ساله اهل سقز با هویت برهان آهنی به دلیل اختلافات خانوادگی با خردن قرص به زندگی خود پایان داد. 
از سوی دیگر، دوشنبه ۱۳ دی، یک نوجوان ۱۸ساله اهل مهاباد با هویت سردار حسینی به دلیک مشکلات خانوادگی و با استفاده از اسلحه به زندگی خود پایان داده است. 

همچنین روز یک‌شنبه نیز محمد قزلباش ۱۷ساله و اهل ارومیه با خردن قرص برنج به زندگی خود پایان داد. دلیل خودکشی این نوجوان نیز اختلافات خانوادگی عنوان شده است. 
با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، طی سال ۲۰۲۱ میلادی دست‌کم ۵۲ نوجوان زیر ۱۸ سال (۲۹ دختر و ۲۳ پسر) در شهرهای مختلف کُردستان به زندگی خود پایان داده‌اند که سن ۱۱ نفر از آن‌ها زیر ۱۴ سال بوده است.

با وجود دستور بازپرس پرونده؛ امتناع از تحویل وسایل شخصی سه شهروند مسیحی در تهران


 

 وکیل مدافع سه شهروند مسیحی به نام های ژوزف شهبازیان، سمیه (سونیا) صادق و مینا خواجوی قمی عنوان کرد که با وجود دستور بازپرس دادسرای اوین ضابطین پرونده از تحویل وسایل شخصی موکلان و خانواده آنها خودداری می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از محبت نیوز، ایمان سلیمانی وکیل مدافع سه شهروند مسیحی به نام‌های ژوزف شهبازیان عضو پیشین کلیسای جماعت ربانی تهران، سمیه (سونیا) صادق و مینا خواجوی قمی می‌گوید؛ ”با وجود مراجعات مکرر و دستورات بازپرس شعبه سه دادسرای امنیت اوین، ضابطین پرونده با خودداری از اجرای دستور پازپرس پرونده از تحویل وسایل شخصی و حتی وسایل خانواده موکلان وی مثل گوشی تلفن، لپ‌تاپ و سایر اقلام استنکاف می‌کنند. همچنین پاسپورت ژوزف شهبازیان توسط ضابطین اجرایی نیز توقیف شده است”.

این وکیل دادگستری در تشریح آخرین وضعیت پرونده آنها ادامه داد: ”هم اکنون همه موکلان وی با قید وثیقه‌های سنگین به طور موقت آزاد هستند. مبلغ وثیقه خانم خواجوی قمی یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، مبلغ وثیقه ژوزف شهبازیان دو میلیارد تومان و مبلغ وثیقه خانم صادق ۵۰۰ میلیون تومان است و این افراد منتظر جلسه جدید در دادسرا هستند و هنوز آخرین دفاع از آنها اخذ نشده است.”

تبعید ناگهانی دو زندانی سیاسی ابراهیم خلیل و سالار صدیقی همدانی و اعتصاب غذای ابراهیم خلیل

 

یکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰ خورشیدی، دو زندانی سیاسی ” با نام های خلیل و سالار صدیقی همدانی” بصورت ناگهانی و بدون اطلاع قبلی، از زندان جمهوری اسلامی در اورمیه به زندانهای ایران در مریوان و کامیاران(کامێران) تبعید شدند.

بر اساس گزارش های رسیده به جمعیت حقوق بشر کوردستان، در یک پرونده سازی جعلی ابراهیم خلیل و سالار صدیقی همدانی به اتهام درگیری لفظی با داریوش بخشی رئیس بند زندان ایران در اورميه و همچنین به اتهام تحریک زندانیان به اعتراض و اعتصاب، به تبعید به زندانهای ایران در مریوان و کامیاران(کامێران) محکوم شده‌اند.

براس گزارش، ابراهیم خلیل صدیقی همدانی به محض رسیدن به زندان مریوان دست به اعتصاب غذا زده و اعلام کرده است؛ “تا فرزندم را نزد خودم نیاورید به اعتصاب ادامه خواهد داد”.

محاکمه ۶ زندانی سیاسی به اتهام شورش در زندان تهران بزرگ


 

براساس گزارش‌ها، شنبه ۱۸ دی ماه ۱۴۰۰ خورشیدی، ۶ زندانی سیاسی در زندان تهران بزرگ با نام‌های اکبر باقری، پویا قبادی، شاپور احسانی‌راد، اسماعیل گرامی و علیرضا فرشی به شعبه ۱۰۱ دادگاه جزایی حسن آباد فشافویه منتقل و در یک پرونده سازی به اتهام ساختگی «شورش در زندان» تحت محاکمه قرار گرفتند.

پرونده سازی برای این زندانیان سیاسی در پی شکایت مسئولین زندان به بهانه اعتراضات در زندان، گرفتن جشن و پایکوبی و شرکت نکردن در آمار انجام گرفته است.
همچنین درگیری که در آن چند زندانی شرور در تیپ ۲ به زندانیان سیاسی با چاقو و قمه حمله کردند جزو اتهامات این ۶ زندانی سیاسی ذکر شده است.

لازم به ذکر است، دادگاه برای هر یک از زندانیان متهم این پرونده مبلغ صد میلیون تومان قرار وثیقه صادر کرده است.